Двокатна торта, моркови и крем од сирење и путер …
Потребно е:
за бисквитното тесто:
4 поголеми јајца (на собна температура)
60 мл сончогледово масло
180 мл растопен путер
1 лажиче екстракт од ванила
280 гр брашно (пола меко, пола остро)
400 гр шеќер
2 лажичиња прашок за пециво
1 лажиче цимет
прстофат мелено морско оревче
прстофат сол
375 гр изрендани моркови
60 гр суво грозје
за кремот:
450 гр крем сирење (на собна температура)
110 гр путер (на собна температура)
250 гр шеќер во прав
неколку капки екстракт од ванила
Подготовка:
– Загрејте ја рерната на 180 целзиусови степени. Тавата или калапот во која ќе ја печете тортата малку намастете ја и обложете ја со хартија за печење.
– Во еден сад измешајте ги брашното, шеќерот, зачините, прашокот за печење и солта.
– Во друг сад изматете ги убаво јајцата, потоа додадете ги маслото, путерот и екстрактот од ванила.
– Сувите состојки додадете ги во садот кај јајцата и полека измешајте ја смесата додека не се поврзат сите состојки. Постепено додадете ги и морковите и сувото грозје.
– Горната смеса поделете ја на два дела за да добиете две бисквитни кори.
– Прво едната смеса ставете ја да се пече во загреана рерна околу 30-35 минути, односно додека не порумени. Потоа истото повторете го со втората кора.
– Оставете ги корите убаво да се изладат.
– За тоа време преминете на подготовка на кремот. Во еден сад ставете ги путерот, крем сирењето, шеќерот и екстрактот од ванила и изматете со миксер на најмала брзина. Матете додека не добиете хомогена смеса.
– Премачкајте ја првата кора со 1/2 од кремот, а потоа одозгора ставете ја втората кора и исто премачкајте ја со преостанатиот крем.
– Оваа превкусна торта послужете ја на собна температура, но може да стои неколку дена во фрижидер.