Овие убави колачиња едноставно се топат во уста …
Потребно е:
125 гр путер
50 гр шеќер во прав
2 кесички ванилин шеќер
50 гр готов пудинг од ванила
125 гр брашно
Подготовка:
– Од наведените состојки замесете тесто, замотајте го во фолија и стваете го 30 минути во фрижидер да се одмори.
– Тестото извадете го од фрижидер и повторно уште малку месете го. Потоа обликувајте го како ролат.
– Ролатот од тесто сечете го на мали парчиња и обликувајте мали топчиња да бидат малку поголеми од лешник.
– Топчињата тесто наредете ги во тава обложена со хартија за печење и со вилушка притиснете ги на средината, така што на секоја да остане отисок од вилушката (како на сликата). Меѓу колачињата оставете место затоа што ќе нараснат додека се печат.
– Ставете ги да се печат во загреана рерна од 5-8 минути. Овие мали колачиња треба да останат бели и кога ќе бидат печени.
– Ако пудингот од ванила се замени со чоколаден пудинг ќе добиете чоколадни кекси.