Чоко колачиња со тиква

Од:

Вака добри колачиња одамна не сте пробале, така крцкави, а се топат во уста …

Потребно е (за 14 колачиња):
60 гр пире од печена тиква
70 гр брашно
70 гр нишесте
60 гр кафеав шеќер
1 лажиче прашок за пециво
околу 50 гр сецкано темно чоколадо
околу 30 гр сецкани бадеми
60 гр путер (растопен, па изладен)
по желба шеќер во прав, за посипување

Подготовка:
– Тиквата исечете ја на поголеми парчиња, исчистете ги од семките, излупете им ја кората и убаво измијте ги. За 60 гр пире од тиква ќе ви биде потребно 120-150 гр претходно исчистена тиква.

– Прчињата иква исечете ги на коцки, наредете ги во тава обложена со хартија за печење и ставете ги да се печат во загреана рерна на 180 целзиусови степени. Печете ги додека не омекнат убаво (30-40 минути). Испечените парчиња тиква уште врели убаво рачно испасирајте ги или пак ставете ги во блендер и изблендирајте ги. Оставете го пирето убаво да се излади.

– Пуерот растопете го и оставете го убаво да се излади.

– Чоколадото и бадемите грубо исецкајте ги.

– Во подлабок сад ставете ги брашното, нишестето, прашокот за пециво, шеќерот и измешајте. Додадете го пирето од тиква и повторно убаво измешајте со дрвена лажица. Потоа додадете го изладениот путер.

– Со рака замесете го тестото додека не добиете хомогена смеса.

– Додадете ги сецканото чоколадо и сецканите бадеми и повторно месете го за да се поврзат сите состојки. Треба да добиете мазно меко тесто кое не треба да се лепи.

– Тестото ставете го на работна површина обложена со хартија за печење и обликувајте го како ролат, а потоа исечете го на 14 делови.

– Од секој дел со раце обликувајте топче и наредете ги во тава обложена со хартија за печење. Оставете растојание меѓу нив затоа што додека ги печете тие ќе нараснат. Секое топче нежно притиснете го со рака.

– Ставете ги да се печат во претходно загреана рерна на 180 целзиусови степени и печете ги околу 15 минути додека малку не поруменат.

– Извадете ги од рерна и по желба веднаш посипете ги со шеќер во прав. оставете ги да се изладат и послужете ги.

– Овие колачиња може неколку денови да ги чувате во лимена кутија или пак во поклопен стаклен сад.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска