Енергетски плочки

Од:

Многу енергија во една мала плочка. Овие концентрирани јаглнохидрати на брз начин ќе ви ја вратат изгубената енергија, а сушеното овошје само ќе го надополни вкусот на здравите семки…

Потребно е:
200 гр
 овесни снегулки
50 гр семки од сончоглед
70 гр бадеми исечени на ливчиња
30 гр пченични никулци
150 гр цветен мед
40 гр кафеав шеќер
30 гр путер
1 ванилин шеќер
прстофат сол
200 гр сецкано суво овошје (кајсии, цреши, брусници, суво грозје)

Подготовка:
– Во еден сад измешајте ги овесните снегулки, семките од сончоглед, бадемите исечени на ливчиња и пченични никулци. Распоредете ги во тенок слој во тава и ставете ги да се печат во загреана рерна на 180 целзиусови степени 10-15 минути со повремено мешање.

– Во меѓувреме во еден сад на рингла растопете ги медот, шеќерот, путерот, ванилиниот шеќер и солта и варете ги со постојано мешање додека шеќерот не се растопи целосно.

– На смесата од рерна додадете го сецканото овошје и измешајте ги. Оваа смеса додадете ја во течната смеса и брзо промешајте.

– Смесата сипете ја во тава за печење (28х20 см) обложена со хартија за печење. Со намокрени раце со вода израмнете ја притиснете ја смесата.

– Ставете да се пече во загреана рерна на 150 целзиусови степени околу 25 минути.

– Готовиот колач исечете го на плочки и послужете го. Можете да ги чувате херметички затворени во кутија до една недела.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска