Чоколаден ролат со крем од маскарпоне

Од:

Кремаст, декоративен и неверојатно вкусен колач …

Потребно е:
за бисквитното тесто:
5 јајца
100 гр шеќер
30 гр брашно
30 гр какао во прав
1/2 лажиче прашок за пециво
50 гр бадеми, покрупно измелени

за кремот:
250 гр маскарпоне сирење
80 гр шеќер во прав
2 лажици Амарето или пак некој овошен ликер
100 гр чоколадо

за посипување:
какао во прав

Подготовка:
– Во еден сад пенесто изматете ги жолчките и шеќерот.

– Додадете го брашното помешано со какаото и прашокот за пециво, а потоа и белките кои претходно сте ги изматиле во густ снег.

– Тавата (со димензии 30х40 см) обложете ја со хартија за печење. Посипете по дното од грубо мелените бадеми и врз нив сипете ја претходно подготвената смеса.

– Ставете да се пече во загреана рерна на 190 целзиусови степени околу 12 минути.

– Печеното тесто замотајте го како ролат со помош на хартијата за печење и ставете да се излади.

– Во меѓувреме подгответе го кремот. Во еден сад ставете ги маскарпонето, шеќерот во прав и Амаретото и изматете ги убаво со миксер. Потоа додадете го чоколадото што претходно сте го растопиле на пареа.

– Изладеното тесто внимателно одмотајте го и извадете ја внимателно хартијата за печење. Премачкајте го со подготвениот крем. Повторно замотајте го како ролат и оставете го неколку саати во фрижидер да се излади.

– Ролатот посипете го со какао во прав. исечете го на парчиња и послужете го.

Идеја: Наместо темно чоколадо може да користите бело чоколадо за подобар визуален ефект.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска