Вафли со јаболки

Од:

„Обични” вафли збогатени со јаболки и вино доволни за уживање во овие зимски денови …

Потребно е:
125 гр путер, на собна температура
2 јајца
60 гр шеќер
50 мл бело вино
70 мл масло
350 гр бело брашно
1 прашок за пециво
прстофат сол
малку цимет
2 јаболки
2 пакетчиња ванилин шеќер

и уште:
3 лажици истостирани ливчиња бадеми
2-3 лажици багремов мед

Подготовка:
– Пенесто изматете го омекнатиот путер и со постојано матење додадете ги јајцата, шеќерот, виното и маслото.

– Додадете го брашното со прашокот за пециво и сол во него и на крај додадете го и млекото. Смесата убаво измешајте ја и оставете ја да отстои 30-тина минути.

– Потоа во неа додадете ги изренданите јаболки со ванилиниот шеќер и циметот во нив.

– Ставајте од смесата на загреан апарат за вафли, поклопете и печете околу 3 минути.

– Печените вафли посипете го со испечените ливчиња бадеми, прелијте ги со мед и послужете ги.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска