Пржени стапчиња од бакалар во пиво

Од:

1 кг бакалар (риба)
поголема количина масло (во зависност од тенџерето во кое ќе ја пржите рибата)
350 гр брашно
100 гр нишесте
1 лажица црвен пипер
1 лажица сол
1 лажиче прашок за печиво
прстофат бибер
350 мл пиво, ладно

Подготовка:
– Во длабок сад измешајте ги сите суви состојки.

– Во пивото, додадете 1 лажица шеќер и оставете го да отстои 15 минути. Потоа, полека додавајте ја сувата смеса во пивото и мешајте со жица за матење. Треба да добиете густа смеса. Вака подговена, смесата оставете ја да отсоти 45 минути.

– За тоа време, парчињата риба убаво исушете ги со кујнска хартија (се претпоставува дека ќе исчистени и филетирани). Кога ќе бидат суви, исечете ги на долгнавести и кратки парчиња.

– Исто така, додека чекате да отстои смесата со пиво, може да подготвите некој сос.

– Во длабоко тенџере ставете поголема количина масло да се загрее на средна температура.

– Кога смесата ќе биде готова, измешајте ја уште еднаш со жица за матење и секое парче риба брцнете го во смесата. Така подготвени, ставете ги да се пржат во врелото масло, во неколку наврати.

– Пржете додека рибата да добие убава боја од сите страни, околу 15 до 20 минути.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска