Вака подготвените „пржени” компирчиња се многу вкусни, а многу поздрави од тие што ќе ги испржите во масло
Потребно е:
компири
неколку белки од јајца
зачини по желба
Подготовка:
– Компирите излупете ги, измијте ги убаво и исечете ги на тенки ленти (како за помфрит). Исушете ги убаво со салвета.
– Белките (колку белки ќе ви требаат зависи од количината на компири кои сакате да ги печете) изматете ги убаво со вилушка и внатре додадете ги зачините, по вкус.
– Исечените компири потопете ги во изматените белки и распоредете ги во тава обложена со хартија за печење или пак само намастена со масло.
– Ставете ги да се печат во загреана рерна на 220 целзиусови степени додека не поруменат.
– Белките во текот на печењето ќе ги направат компирчињата крцкави и нема да бидат воопшто масни.