Многу вкусни, традиционални лепчиња – нашиот избор за денешниот ручек …
Потребно е:
900 гр брашно
1 лажица шеќер
1 лажица сол
1 квасец
300 мл млеко
80 мл павлака
2 лажици маслиново масло
1 јајце, малку изматено
за премачкување:
100 гр путер
2 чешниња лук
малку сецкан магдонос
Подготовка:
– Во сад со средна големина, промешајте ги брашното, квасецот, солта и шеќерот и тргнете го садот настрана.
– Во друг сад помешајте ги млекото, павлаката, маслиновото масло и јајцето. Потоа во него префрлете го миксот со брашното и заедно измешајте ги убаво, додека не добиете тесто. Со миксер за тесто, промешајте го тестото барем уште три минути.
– Потоа извадете го тестото од садот и ставете го на набрашнета работна површина. Исчистете го садот убаво, намачкајте го со путер и вратете го тестото назад. Оставете го да стаса 30 минути.
– Загрејте ја рерната на 250 целзиусови степени.
– Откако тестото ќе стаса, поделете го на 12 еднакви парчиња и покријте ги со крпа или со целофанска фолија. Земете неколку, растегнете ги во еднаква должина и ширина и ставете ги во тавче намачкано со путер. Вака приготвените лепчиња во тавата, ставете ги да се печат барем 10-тина минути, додека не заруменат малку, но притоа проверувајте каква е состојбата бидејќи секоја рерна е различна.
– Откако индиските лепчиња, традиционално наречени „наан“ ќе се испечат, можете да ги намачкате со сос од лук, магдонос и путер. Стопете 100 грама путер на оган и во него додадете 2 истолчени чешниња лук. Додека е сосот топол, намачкајте си на индиското лепче и одозгора посолете малку сечкан магданос.