Сочни јунешки шницли

Од:

Интересна идеја за денешниот ручек …

Потребно е:
околу 800 г јунешко шницли
200 мл бело вино
1 коцка за говетска супа растворена во 300 мл врела вода
200 мл слатка павлака
3-4 лажици ситно сецкан свеж магдонос
5-6 чешниња лук, ситно сецкани
сол, бибер
масло, за пржење
2 јајца
брашно
лебни трошки

Подготовка:
– Шницлите малку истолчете ги со дрвен чук. Посипете ги со сол и бибер и увалкајте ги прво во брашно, па во изматени јајца и на крај во лебни трошки. Ставете ги да се пржат во врело масло по неколку минути од двете страни.

– Во намастен огноотпорен сад за печење наредете еден ред шницли, одозгора полијте со вино и супа, посипете со сецкан магдонос и сецкано лукче. Одозгора наредете ги преостанатите шницли и повторете ја постапката.

– Садот покријте го со алуминиумска фолија и ставете да се пече во загреана рерна на 200 целзиусови степени околу 40 минути. Потоа тргнете ја фолијата, прелијте ги шницлите со слатката павлака и допечете ги уште 10-тина минути.

– Како прилог со овие превкусни сочни шницли може да сервирате сварен ориз или пак компири, потоа њоки или некој обарен зеленчук.

Напомена: Додека се печат шницлите не треба да се покриени сосема до горе со течност.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска