Пијани шампињони со паста

Од:

Вкусен и здрав оброк за само половина час.

Состојки:

450 гр паста
2 главици ситно сецкан кромид
500 гр шампињони
2 моркови ситно исецкани
2 чешниња лук ситно исецкани
1 лист лорбер
3 лажици маслиново масло
1,5 дцл бело вино
пармезан
сол, бибер, мешан зачин

Подготовка:

Во поголема тава загрејте го маслото и додадете го исецканиот кромид и пржете го додека не омекне.

Додека се пржи кромидот, додате ги морковот, пиперката и лукот. Кратко пропржете се заедно а потоа додадете ги шампињоните (веќе исецкани), додадете ги зачините по вкус и пропржете се заедно 3-4 минути. Налијте малку вино и вода и оставете да крчка 15 минути. Ако е потребно полека додавајте вода.

Сипете малку вино и на посилен оган варете додека виното не испари. На крајот пробајте за вкус.

Додека се крчкаат зеленчукот и шампињоните, сварете ги макароните но не цедете ги целосно оставете малку од водата во која се вареле.

На крајот помешајте ги зеленчукот, макароните и шампињоните.

Додадете малку магдонос и по желба пармезан.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска