ОН: Минатата година рекорден раст на нивоата на „стакленични“ гасови во атмосферата

Од:

Атмосферското присуство на јаглеродниот диоксид, метанот и на азотниот оксид – трите главни гасови што придонесуваат за т.н. „ефект на стаклена градина“ – во 2021 година достигнало рекордни нивоа, се посочува во најновиот извештај на Светската метеоролошка организација на ОН.

Според документот, концентрацијата на метан во атмосферата минатата година бележи најголем годишен раст во изминатите 40-тина години од кога и се вршат редовни мерења.

Според експертите, причината за таквиот исклучителен пораст не е јасна, но се смета дека е последица на комбинација од биолошки и процеси индуцирани од човечкиот фактор..

Зголемувањето на нивото на јаглеродниот диоксид во периодот од 2020 до 2021 година исто така е поголемо од просечната годишна стапка на раст забележано последната деценија.

Според Светската метеоролошка организација, нивоата на „стакленичните“ гасови во атмосферата продолжуваат да растат и во тековната 2022 година.

Извор: МИА

Би можело да ве интересира

(ВИДЕО) Климите од Арсовска ги нема: Граѓаните на плус 40 се возат со отворени врати

Орце Костов

Еуметсат лансира нов европски метеоролошки сателит

Ана Ололовска

Тимерманс: Без одлука наместо лоша одлука на КОП27

Ана Ололовска

Светските музеи изразија загриженост по нападите на климатските активисти

Ана Ололовска

Климатолозите тврдат дека летниот мраз на Арктикот ќе исчезне до 2050 година

Ана Ололовска

Нов извештај на СМО: Температурите во Европа растат двојно побрзо од остатокот од светот

Ана Ололовска