Јаглерод диоксидот во атмосферата оваа година има најголем раст од 1958 година

Од:

Концентрацијата на јаглерод диоксид во атмосферата годинава ќе означи едно од најголемите годишни зголемувања од почетокот на мерењето во 1958 година, делумно како резултат на пожарите во Австралија, според студијата на британската метеоролошка служба.

Концентрациите на јаглерод диоксид се очекува да надминат 417 честици на милион (ппм) во мај, со годишен просек од околу 414 ппм, што е речиси три ppm повисоко од минатогодишниот просек.

Виновници за долгорочното зголемување на емисијата на јаглерод диоксид во атмосферата се луѓето, а гасот е главен виновник за климатските промени.

Покрај тоа, временските услови поврзани со промените во температурите на Тихиот Океан влијаат на апсорпцијата на јаглерод диоксид во копнените екосистеми.

Во годините кога тропската зона на Тихиот Океан е потопла, многу региони стануваат потопли, што ја ограничува можноста на растенијата да растат и апсорбираат јаглерод диоксид, што ослободува нови количини на штетни гасови во атмосферата.

Покрај другите временски модови и климатските промени предизвикани од човековата активност, тоа придонесе за неодамнешното топло и суво време во Австралија,и игра клучна улога во обемот на пожарите, соопшти британската метеоролошка служба.

Невообичаено долгата сезона на пожари резултираше со опожарено подрачје со големина на Германија.

Влијанието на временските модели врз екосистемите се очекува да поттикне дополнително 10 проценти зголемување на концентрациите на јаглерод диоксид оваа година, при што пожарите придонесуваат за тој пораст со една петтина, тврдат британските метеоролози

Би можело да ве интересира

Емисиите на јаглероден диоксид во ЕУ го надминаа нивото од пред пандемијата

Ана Ололовска

СУВ возилата се втор најголем извор на раст на емисиите на CO2 во последните 10 години

Татјана Ташкова