Извештај: Следењето десничарски радикали во Германија е се потешко

Од:

Германската агенција за државна безбедност е соочена со се поголеми тешкотии при надгледување екстремисти во државата. Тоа се нагласува во извештај објавен од весникот Велт ам зонтаг.

Припадниците на екстремната десница во Германија се послабо организирани и тоа го отежнува нивното следење, во додава во извештајот на Федералната служба за заштита на Уставот.

Во исто време поголемите екстремистички групи веќе немаат големо влијание и како главни играчи се споменуваат „мали групи и индивидуи без особено сложена органзиација“.

Радикализацијата сега се врши пред се онлајн во социјални мрежи и чет-групи, и тој фактор го прави следењето „многу потешко од порано“. Според документот цитиран од весникот, различни екстремно-десничарски движења кои немаат контакти со останатите, имаат потенцијал за извршување терористички акции.

Би можело да ве интересира

ИФО: Откажувањето од глобализација води кон губење просперитет

Ана Ололовска

Повеќето германски компании сакаат постојано да се работи од дома

Ана Ололовска

Шпан: Борбата против коронавирусот е „тимска игра“

Ана Ололовска

Анкета: Германците за построга политика на ЕУ за давање азил

Ана Ололовска

Во Германија одложени над 50.000 онколошки операции, терапии и мерки

Ана Ололовска

Претседателство со ЕУ – товар на грбот на Ангела Меркел

Ана Ололовска