Историска одлука на Европскиот суд на правдата: Родителите од ист пол мора да бидат признаени како семејство

Од:

Највисокиот суд на ЕУ пресуди дека о истополовите родители и нивните деца мора да бидат признаени како семејство во сите земји-членки на ЕУ.

Во денешната пресуда, Европскиот суд на правдата нагласи дека „ако една земја признае родителски однос со дете, тогаш секоја земја членка треба да го стори истото, за да го гарантира правото на детето на слободно движење“.

Случајот дојде пред овој суд откако бугарските власти одбија да дадат извод од матичната книга на родени на ќерка на истополова двојка, која е родена во Шпанија во 2019 година, со образложение дека детето не може да има две мајки.

Би можело да ве интересира

Саудиска Арабија заплени играчки во бои на виножито затоа што „промовирале хомосексуалност“

А1он

ЕСЧП го суспендира разгледувањето на сите обвиненија против Русија

А1он

Европскиот суд ја прифати жалбата на разрешената судијка Лидија Неделкова

Европскиот суд за човекови права го скрати рокот за поднесување барања од шест на четири месеци

А1он

Европскиот суд за човекови права во Стразбур бара одговори од Владата за состојбата на Камчев информира неговата одбрана

Катерина Павлова-Николовска

Европски суд за човекови права бара Русија да ги признае истополовите бракови, Москва одбива