(ВИДЕО) Михајлов: Има позитивна клима за организирање парада на гордоста

Од:

Антонио Михајлов, активист за правата на ЛГБТ-заедницата, изјави дека во изминатите две години се подигнала свеста и постои можност во државата да се организира парада на гордоста. Михајлов не откри дали и кога би можела да се организира, но рече дека ваквите форми на изразување се добра можност да се крене гласот за подобрување на положбата на оваа група луѓе.

„Секоја ваква активност помага да се зголемат видливоста и прифатеноста на оваа група луѓе во општеството. Парада на гордоста или протестен марш помага во тие заложби. Ова го покажува искуството на нашите партнери од регионот. Парада на гордоста е еден од најефективните методи за артикулација на политичките интереси на одредена група, во овој случај на ЛГБТ-заедницата. Во клима каква што е сега, сметам дека е добра идејата да се случи еден ваков настан во државата. Во изминатите две години, по промената на власта, намалено е нивото на институционалната хомофобија и се отвори простор за дијалог со политичките актери за подобрување на положбата на ЛГБТ-заедницата“, рече Михајлов.

Сепак, според него, Македонија „не е ветена земја“ за лицата со хомосексулна ориентација, поради што сè уште има луѓе кои поради стигмата што владее овде се иселуваат во европските земји. На европско ниво државата е сè уште во групата на 10-те земји што се наоѓаат на дното на листата за борба против хомофобијата и обезбедување подобри услови за ЛГТБ-заеницата.

Националната мрежа за борба против хомофобија и трансфобија во чест на 17 мај годинава ѝ додели награда на пратеничката и координатор на интерпартиската група за подобрување на првата на ЛГБТ, Маја Морачанин. Таа од собраниска говорница рече дека сетот закони што ги подготви Собранието ќе дадат можност за правна заштита, односно ќе можат да поднесат тужба против дискриминаторот пред надлежен суд, ако постои полова дискриминација.

„Исклучително значајно е што изминатата година направивме значајни исчекори за подобрување на првата на ЛГБТ-заедницата. Благодарност до сите колеги пратеници кои помогнаа да го изготвиме и донесеме Законот за заштита од дискриминација, кој јасно го дефинира овој проблем и ќе има позитивен ефект во пракса“, рече Морачанин.

Инаку, според анализите на европските институции, земјите од регионот се многу понапред во унапредувањето на положбата на ЛГБТ-заедницата. Хрватска и Словенија се највисоко рангирани, а пред Македонија на листата се наоѓаат и Албанија, Црна Гора и Косово.

Габриела Димковиќ-Мишевска

Би можело да ве интересира

Шефот на полските конзервативци во предизборната кампањата шири омраза кон хомосексуалците

Во Индија првпат организиран ЛГБТ саем за вработување

ВИДЕО: Скопје се обои во боите на виножитото, суптилниот отпор остана

Мери Јордановска

(ВИДЕО) Контра-собир: Ако моето дете ми каже дека е геј, не ќе можам да се помирам со тоа

Габриела Димковиќ-Мишевска

(ВИДЕО) Марш за здраво семејство: Децата во хомосексуални бракови се склони кон самоубиство и депресии

Татјана Ташкова

Стотина учесници пристигнаа пред стартот на првата Парада на гордоста

Татјана Ташкова