Шаќири: Македонија лидер во регионот во процесот на дигитализација

Од:

Министерот за информатичко општество и администрација д -р Јетон Шаќири учествува на Дигиталниот самит организиран од Советот за регионална соработка (РЦЦ) во Подгорица.

Ова е втора посета на министерот Шаќири на Подгорица во последните четири месеци – по состанокот во јуни, каде започна бесплатен роаминг во шест земји од Западен Балкан – Северна Македонија, Албанија, Косово, Србија, Црна Гора и Босна и Херцеговина.

„Ние сме повторно тука во Подгорица, во рамките на регионалната соработка во склоп на Берлинскиот процес, со цел дополнително динамизирање на дигитализацијата во јавниот сектор. Сега е моментот што го постигнавме со многу напор – повеќе проекти во нашата земја, за кои слободно можам да кажам дека веќе не прават лидери во регионот во процесот на дигитализација“, рече министерот на МИОА, Д-р. Јетон Шаќири на Самитот.

Министерот Шќири со своите колеги министер од 6 земји од Западен Балкан (ЗБ6) на овој Самит се осврна на понатамошната динамизација на активностите насочени кон спроведување дигитален идентитет и размена на податоци, како една од фундаменталните слободи на денешницата.

„Размената на податоци е исто толку важна колку и движењето на луѓе, стоки и услуги. Дигиталниот идентитет ќе му овозможи на секој граѓанин да ги има сите услуги од јавните институции, приватни компании, банки, разни економски оператори на дофат на раката во секое време, исто како што имаме паметни телефони на дофат на раката во секое време.

Дигиталниот идентитет во соработка со земјите од регионот, а потоа и со земјите од ЕУ, ќе им овозможи на нашите граѓани да бидат европски граѓани во целосна смисла на зборот – да ги добиваат сите услуги не само од нашите институции, туку и од институциите и економските оператори во овие држави “, нагласи Шаќири.

МИОА и јас како министер, додаде тој, инсистираме дека до крајот на 2021 година усвоивме закон со кој ќе се создаде Агенцијата за дигитализација, централна институција која ќе се спои на едно место – инфраструктура на јавна мрежа, центар на државните податоци, сите електронски услуги на органите на државната управа, над 1000 на број.

„Нема да има услуга обезбедена од која било институција што не може да се добие по електронски пат. Ова важи за сите услуги за граѓаните, но и за бизнисите. Ова значи посреќни граѓани, подобра инвестициска клима, нови работни места, зголемена транспарентност и директна борба против корупцијата. Ова не е мала работа!“, Подвлече Шаќири.

Инаку, вчера МИОА со Министерството за финансии, и по претходен заклучок на Владата, на барање на министерот Шаќири, се согласивме за предлог на буџетот на МИОА за 2022 година со кој ќе се зголемат инвестициите во дигитална трансформација за околу 500%, со што употребата на хартија ќе припаѓа на минатото. Нашето општество ќе биде дигитално, додека животната средина ќе биде зелена.

Би можело да ве интересира

Почнаа преговорите за решавање на проблемите на регионалните и локалните радиодифузери

А1он

Пендаровски: Неопходно е дигитално описменување и создавање на информирани и дигитално одговорни граѓани

А1он

МИОА: Нови алатки во процесите за дигитална трансформација на општеството

А1он

Шаќири: Буџетот на МИОА за 2022 изнесува 1.323.684.000 денари

Ана Ололовска

Шаќири: Мораме да се грижиме за безбедноста на луѓето во сајбер просторот

А1он

Дигитализирани дела од композиторот Љубомир Бранѓолица