Просечната плата во февруари 33.720 денари

Од:

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во февруари годинава, изнесувала 33.720 денари и во однос на истиот месец лани е поголема за 13 отсто, соопшти Државниот завод за статистика.

Ззголемување се должи, пред сѐ, на растот на просечната нето-плата во секторите: Градежништво (21.3 %), Информации и комуникации (18.5 %) и Објекти за сместување и сервисни дејности со храна (16.5 %).

Намалување, пак, на просечната нето-платапо вработен, во однос на претходниот месец, е забележано во секторите: Транспорт и складирање (9.7 %), Рударство и вадење на камен (9.2 %) и Дејности во врска со недвижен
имот (6.1 %).

Би можело да ве интересира

Влада: Просечната нето плата во државата рекордни 36.465 денари

Просечната нето плата во март 34.925 денари

Горан Наумовски

Просечната нето платата во јануари 33.943 денари

Ковачевски се пофали: Успеавме, просечната плата е 34.000 денари

Горан Наумовски

Влада: Просечната нето-плата во август зголемена за 11,3 %, достигна 31.871 денари

Ана Ололовска

Европски синдикати: Работниците не можат повеќе да ги плаќаат сметките за енергија

А1он