smog

Македонија

Бремените и старите нема да одат на работа, ама учениците ќе се гушат

А1он
Владата на Република Македонија денеска на вонредна седница се оглуши од барањата за предвремен распуст на сите ученици, како и за воведување на забрана за
Македонија

Не ни треба евакуација на населението, туку чист воздух!

А1он
Министерот за животна средина и просторно планирање конечно се разбуди од хибернацијата и проговори околу аерозагадувањето во повеќе детали, сметаат граѓанските здруженија и иницијативи, организатори
Македонија

Загадувањето убива, за трипати зголемени повиците во Брза помош

А1он
Телефоните во Брза помош не престануваат да ѕвонат, за три пати е зголемен бројот на повици за помош. Загадувањето кое според статистиката на Светската здравствена
Македонија

Аерозагадување во Скопје, Кичево, Тетово, Кавадарци и Велес

А1он
Загаденост на воздухот со високи концентрации на ПМ10 честички од ноќеска регистрираа мерните станици во Центар, Гази Баба, Карпош, Лисиче, Ректорат, Кичево, Тетово, Кавдарци и
Македонија

Мемет: Не е констарирано зголемо загадување од фабриките

А1он
Кај индустриските капацитети во изминатите денови не е констатирано испуштање на емисии над максимално дозволените вредности во воздухот. Можна причина за високите концентрации на ПМ
Македонија

Загаден воздухот во Скопје, Тетово, Битола и Кавадарци

А1он
Во сите скопски општини, Тетово, Битола и Кавадарци се регистрирани високи концентрации на ПМ10 честичките. Според мерењата, загаденоста е најголема во вечерните и ноќните часови,
Македонија

Скопје, Кичево и Тетово повторно се задушуваат, воздухот е седумпати позагаден од дозволеното

А1он
Во 15 часот, загадувањето во Скопје со ПМ10-честички изнесува 372 микрограми на еден кубен метар, што е речиси седумпати повеќе од дозвелените 50 микрограми. Голема
Македонија

Мемед: Сите мерни станици се во функција, аерозагадувањето на ниско ниво

А1он
Сите станици за мерење на квалитетот на воздухот во Скопје на Државниот инспекторат за животна средина се во функција, а резултатите од мерењето се објавуваат