fukusima

Свет

Отстранувањето на нуклеарните остатоци на Фукушима започнува во 2021 година

А1он
Владата на Јапонија го претстави денеска ревидираниот план за отстранување на стопениот нуклеарен отпад од нуклеарната централа Фукушима Даичи, што ќе почне со имплементација во
Свет

Радиоактивна вода од Фукушима може да влезе во океанот

А1он
Јапонската компанија „Токио Електрик“ (Тепко) ќе мора да ослободи радиоактивна вода во Пацификот од оштетената нуклеарка Фукушима, бидејќи нема доволно простор за складирање на тоа,
Свет

Скаменето нуклеарно гориво откриено под АЕЦ „Фукушима“

А1он
Специјален подводен робот открил растурено и скаменето нуклеарно гориво, под нуклеарната централа „Фукушима„ во Јапонија, соопшти компанијата ТЕПКО, која стопанисува со нуклеарката. Експертите веруваат дека
Свет

Нивото на радијација во Фукушима на рекордно високо ниво

А1он
Нивото на радијација во оштетениот реактор на нуклеарната централа Фукушима во Јапонија достигна рекордно високо ниво поради што би можеле да бидат изгасени роботичките системи,
Свет

Во „Фукушима 1“ откриен моќен извор на радиоактивно зрачење

А1он
Во реонот на јапонската нуклеарна централа „Фукушима 1“ е откриен моќен извор на радиоактивно зрачење, кое 100 пати повиско од дозволената норма, соопшти денеска компанијата-оператор
Свет

Тројца директори обвинети за хаваријата во „Фукушима“

А1он
 Тројца поранешни директори на јапонската нуклеарна централа „Фукушима“ се обвинети за несовесно работење и негрижа, кои довеле до сериозниот инцидент на нуклеарката во март 2011
Свет

Радијацијата од Фукушима се прошири до американскиот брег

А1он
Радијацијата од хаваријата во јапонската нуклеарна централа „Фукушима“ во 2011 година, се прошири до западниот брег на Северна Америка, но нивото на загаденост се уште