evro

Регион

ЕУ бара разјаснување и ги анализира мотивите на Косово за прогласување на еврото како единствена валута

А1он
Европската Унија бара разјаснување и ги анализира причините, мотивите и можните последици од одлуката на Приштина, еврото да биде единствената валута која ќе се користи
Регион

Косово го воведе еврото како единствена валута

Анита Петровска Рајковиќ
Во Косово веќе нема да се користи српскиот динар, од 1 февруари го воведуваат еврото како единствена валута. Со уредба на Централната банка на Косово
Економија

Доларот нагло падна, еврото зајакна

А1он
На девизните пазари вредноста на доларот во однос на кошничката валути драстично падна минатата недела бидејќи американската централна банка најави намалување на каматните стапки следната
Економија

Еврото сè уште е околу највисокото ниво во една година во однос на доларот

А1он
На светските пазари вредноста на доларот во однос на кошницата валути стагнираше минатата недела, додека курсот на еврото се уште се движи околу 1,10 долари,