astronomija

Магазин

Босанците крстија ѕвезда и планета по Босна и Неретва

А1он
Меѓународната астрономска унија Париз ги соопшти одбраните имиња за ѕвездата ХД-206610 и нејзината планета ХД-206610б, а за коишто гласале граѓаните на Босна и Херцеговина во
Македонија

Предавања на Скопското астрономско друштво во Планетариумот

А1он
Скопското астрономско друштво и Младинскиот културен центар денеска и утре организираат по две предавања во Планетариумот. Предавањата денес се од 19.30 и од 20.30 часот,
Македонија

Воведен курс по астрономија на „Скопско астрономско друштво“

А1он
„Скопско Астрономско Друштво“ од утре, 12 март, го организира редовниот Воведен курс по астрономија. Курсот се одржува по 22 пат во 20-годишното постоење на друштвото.
Македонија

20 години Скопско астрономско друштво со изложба на астрофотографии

А1он
За да го одбележи јубилејот – 20 години постоење, Скопското астрономско друштво најавува изложба на астрофотографии насловена „20 години низ објективот на Скопското астрономско друштво“.
Македонија

Македонски научник e дел од ново астрономско откритие

А1он
За прв пат астрофизичарите најдоа доказ за експлозија на супернова која формирала неутронска ѕвезда која многу блиску орбитира до друга неутронска ѕвезда. Студијата беше предводена
Магазин

Тајна која се крие зад изградбата на грчките храмови

А1он
Национална географија – Вашингтон Студиите покажуваат дека изградбата на грчките храмови била поврзана со астрономијата, но во која мера? Многумина сметаат дека древните Грци биле
Македонија

Реактивирање на Аматерското астрономско друштво-Битола

А1он
Професори, студенти и ученици од Битола синоќа ја почнаа постапката за реактивирање на Аматерското астрономско друштво-Битола чија активност, како што рекоа, имала и има традиција
Македонија

Пофалница за македонски ученик на Меѓународната олимпијада по астрономија во Сучава, Романија

А1он
Седумчлена екипа од Македонија, пет ученици, еден професор и студент на универзитетот Браун, учествуваа на Меѓународната олимпијада по астрономија и астрофизика (МОАА) што се одржа