aek

Економија

АЕК распиша тендер за научна студија за влијанието на 4Г и 5Г мрежите врз здравјето и околината

А1он
Агенцијата за електронски комуникации (АЕК) распиша меѓународен тендер за избор на компанија која ќе изработи научна студија „Влијанието на зрачењата од телекомуникациските уреди и технологии
Економија

АЕК објави резултати од мерење на квалитетот на мобилните мрежи на А1 и Македонски Телеком во Тетово и Илинден

А1он
Агенцијата за електронски комуникации (АЕК) објави извештаи за состојбата на квалитетот на јавни електронски комуникациски услуги обезбедени преку јавни електронски комуникациски мрежи за населените места
Економија

АЕК објави резултати од мерење на квалитетот на мрежите во Скопје, Куманово и Желино

А1он
Во Скопје за симнување фајл со големина од 10GB операторот А1 Македонија ДООЕЛ обезбедува брзина за пренос на податоци од 102.971 Mbps, додека кај Македонски
Економија

Над 300 претставки АЕК во првите девет месеци од годинава, најмногу за висина на сметки

А1он
Во првите девет месеци од годинава 332 претставки од страна на граѓаните биле доставени до Агенцијата за електронски комуникации (АЕК). Во првото тромесечје имало 165
Економија

АЕК ќе спроведува меѓународна физибилити студија за влијанието на 5Г врз здравјето на луѓето

А1он
Агенцијата за електронски комуникации (АЕК) наскоро ќе распише меѓународен тендер за избор на компанија која ќе изработи физибилити студија за влијанието на 5Г мрежата врз
Економија

Намален бројот на претплатници во мобилната телефонија во вториот квартал

А1он
Заклучно со вториот квартал годинава во државава имало 1. 777.194 активни претплатници во мобилната телефонија. Од нив 259.463 се деловни постпејд линии, додека кај резиденцијалните
Економија

На мобилен месечно зборуваме по 3,5 часа, на фиксен половина час

А1он
Според најновите податоци на Агенцијата за електронски медиуми, во првите три месеци од годинава преку мобилен се реализирани 1.338.211.097 минути разговор, или во просек секој
Економија

Утврдени правилата за домашните оператори за роаминг како дома

А1он
Агенцијата за електронски комуникации (АЕК) ги донесе потребните прописи за домашните оператори кои треба да бидат дел од идната регулација за роаминг услугите помеѓу земјите
Македонија

АЕК до крајот на годинава ќе почне да бира оператор за 5Г-мрежата во Македонија

А1он
Двата постоечки домашни оператори, поради условите предизвикани од пандемијата на Ковид – 19, се за одложување на постапката на доделување радиофреквенции за 5Г за следната