Стрелајте ме само оставете ми го семејството на раат-таткото на детето убиец од Рибникар не смета дека е виновен

Од:

Се ближи судењето на родителите на момчето убиец кое на 3 мај уби девет деца и училишен чувар во основното училиште „Владислав Рибникар“ во Врачар, Белград. Истиот ден беше уапсен таткото, а потоа од притвор се обиде да го пренесе својот имот на друго име, ја негираше својата вина, а на крајот неговите адвокати свикаа конференција на која упатија вознемирувачка порака во која таткото рекол: „Ако треба да ме стрелаат не е проблем, само нека го остават моето семејство на раат“.

Потврдено е обвинението против родителите на момчето убиец кое на 10 октомври го покрена Вишото јавно обвинителство во Белград, а во него беа опфатени претседателот на стрелиштето и инструкторот. Она што ја изненади јавноста е што во обвинението се најде и мајката на момчето убиец, бидејќи толку многу детали за неа досега не беа познати. Од друга страна, таткото беше во јавноста од моментот на масакрот во ОУ „Владислав Рибникар“.

Додека родителите на трети мај во страв чекаа пред училиштето и ги бараа своите деца, чекајќи нова информација, апсењето на таткото се одвиваше на друго место. Со лисици, криејќи го лицето, тој беше изведен од зградата во која живееше со семејството и се придружи на полициска патрола. Оттогаш е во притвор.

Набргу по апсењето, таткото пред обвинителот ја негираше вината и ја изнесе својата одбрана. Тој се товари за кривично дело тешки дела против општата безбедност, односно дека не го чувал оружјето обезбедено согласно прописите, како и дека го обучувал својот син да ракува со оружјето.

На 10 октомври Вишото јавно обвинителство во Белград соопшти дека е поднесен обвинителен акт, но обвинетиот и одбраната не доставија одговор на него. Наместо тоа, беше организирана прес-конференција на која говореа адвокатите на семејството. За обвинението на мајката на убиецот на момчето рекоа дека за нив „не е изненадување“ и ја пренесоа застрашувачката порака на таткото.

„Тоа беше начин да се изврши притисок врз таткото. Тој апсолутно ја отфрли спогодбата, верува дека не е виновен во овој случај. Тој рече: „Ако треба да ме стрелаат, не е проблем, само нека го остават моето семејство на раат’. Значи, ќе се брани пред судот“, објави адвокатот Боривоје Боровиќ.

Како што рече на прес-конференција Ненад Стефановиќ, главен обвинител на Вишото јавно обвинителство во Белград, постои оправдано сомневање дека обвинетиот татко на момчето го обучувал својот 13-годишен син да ракува со воздушно и со огнено оружје и да пука во цели во форма на концентрични кругови и силуети на луѓе, да ја полни рамката од оружјето со соодветна муниција, но и како да стои и да дише при употреба на огненото оружје.

Во три наврати го однел во стрелачкиот клуб „Партизан практично стрелање“ и еднаш на отворен простор во етничкото село „Гостољубје“ во Мионица и покрај тоа што таквата активност и тренинзи не одговараат на возраста на неговиот син“, изјави Стефановиќ.

Исто така, има сомнение дека пријавениот постапил спротивно на одредбите од Законот за оружје и муниција и Правилникот за просторно-технички услови за безбедно чување и чување на оружјето, бидејќи не обезбедил услови за безбедно чување на оружјето и муницијата, односно предметното огнено оружје го чувал со придружните шест рамки и придружната муниција наместо во метален сеф со клуч.

Таткото на момчето го чувал оружјето во две пластични кутии кои служат за транспорт на оружје, а не за нивно безбедно складирање. Куферите биле во еден црн ранец, така што оружјето и придружните рамки биле спакувани во еден пластичен куфер со брава и шифра, а придружната муниција во друг пластичен куфер без катанец.

„Во истрагата е констатирано дека пријавениот чувал необезбедено оружје во куфери за транспорт на оружје и муниција, наместо во сефот кој бил прикачен на ѕидот во плакарот во ходникот, кој претходно пријавениот го набавил со цел да се исполнат условите за безбедно сместување и чување на оружје за да се добие одобрение од надлежен орган за набавување и поседување огнено оружје“, рече главниот јавен обвинител.

Пријавениот на тој начин му овозможил на детето да поседува два пиштоли, за кои претходно го обучил да пука во стрелачкиот клуб, и тоа пиштоли марка „Чешка збројевка“ и „Ругер“, за чие стекнување и поседување имал одобрение на надлежниот орган.

Синот на обвинетиот, како што има сомнение, го зел оружјето на 1 мај 2023 година, кога наполнил шест придружни оквири со муниција за пиштолите „Чешка збројевка“ и „Ругер“ со вкупно 92 куршуми и ги држел кај себе а потоа нив на 3 мај ги ставил во својот ранец и се упатил во училиштето.

Момчето убиец го имало оружјето два дена без татко му да забележи дека пиштолите не е на место. „Влегувајќи во приземјето на училиштето, момчето прво пукаше во обезбедувачот, а потоа застрела две ученички кои седеа на дежурната маса, како и уште една ученичка која беше пред клавирот“, се сеќава обвинителот Стефановиќ. Потоа се спуштил по ходникот до канцеларијата за историја, каде што на вежбање биле наставник по историја, ученик по историја, како и 23 повредени малолетни ученици од VII/2 одделение, во кои испукал вкупно 45 куршуми. Таму уби шест деца и рани пет деца, како и наставник по историја. Обвинителството предложи таткото да биде прогласен за виновен и да биде осуден на максимална затворска казна од 12 години.

На таткото и мајката на момчето убиец им е привремено забрането да располагаат со недвижниот имот и парите. Ова го усвои Вишиот суд во Белград на предлог на семејствата на загинатите во основното училиште „Владислав Рибникар“. Но, ова е само привремено решение, чија цел е да се „обезбедат“ средства за исплата на отштета на семејствата на повредените и за смртта на нивните најблиски.

Потоа на 7 јули на таткото изречена му е привремена мерка забрана на располагање со пари, исто така по предлог на оштетените. Ова беше направено за да се овозможи да се обезбедат нивните барања. Не се сите пари на таткото на момчето убиец, туку само сума потребна за имотно правно побарување, за да може да ја плати отштетата на семејствата на жртвите.

Пред да биде донесена оваа судска одлука, таткото и мајката се обиделе да го префрлат својот имот на други членови на семејството, веројатно за да го „заштитат“. Во меѓувреме, 4 членови на едно семејство и 27 членови на други семејства убиени во Рибникар поднеле тужби против родителите на момчето убиец и против нив е започната правна постапка.

Семејствата бараат надомест на нематеријална штета, а во една граѓанска постапка во која тужба поднеле 27 членови на семејството, рочиштата се закажани за декември, кога ќе започне рочиштето на семејствата на убиените деца и училишниот чувар Драган Влаховиќ.

Би можело да ве интересира

„Го прашав дали знае дека го убил мојот син“: Мајка на убиеното момче во „Рибникар„ првпат зборува за рочиштето

А1он