Состојка опасна за црниот дроб и белите дробови е пронајдена во чај од Хрватска направен од листови нане од Србија

Од:

Системот за брзо предупредување за безбедност на храна на Европската унија (RASFF) на својата веб-страница објави дека се повлекува уште еден производ во Хрватска.

Станува збор за чај од нане од Хрватска со суровина, листови од нане, набавен во Србија. Пиролизидинските алкалоиди се пронајдени во чајот.

Како што предупредува RASFF, ризикот по здравјето може да биде сериозен, пренесува N1.

Пиролизидинските алкалоиди (ПА) можат да бидат многу токсични за луѓето. Пиролизидинските алкалоиди ги произведуваат растенијата за да се одбранат од штетници и тревопасни животни и се идентификувани во приближно 6.000 ботанички видови.

Овие состојки можат да бидат многу опасни за црниот дроб и белите дробови, а случаите на токсичност на црниот дроб од внесување растенија со овие супстанции датираат од 1920-тите.

Хрватската агенција за храна (ХАХ) наведува дека во високи дози може да доведе до откажување на црниот дроб, што може да резултира со смрт.

Би можело да ве интересира

Хрватска: Поранешен полицаец се обидел да го убие соседот од љубомора, но нема да оди во затвор

„Падна“ компјутерскиот систем на граничните премини во Србија

Горан Наумовски

Млад фудбалер е убиен во Сплит

Серија земјотреси во Хрватска

(ВИДЕО) Двојно убиство во Србија: Ги заклал поранешната жена и мајка и

Катерина Ѓуровски

По наредба на Европското обвинителство, полицијата упадна во хрватското Министерство за култура

Горан Наумовски