Расмунсен и Јанша за проширувањето на НАТО на Западен Балкан

Од:

Генералниот секртетар на НАТО Андерс фог Расмунсен разговараше денеска во Љубљана со словенечкиот премиер Јанез Јанша за низа теми кои се однесуваат на Алијансата меѓу кои и проширувањето кон држави од Западен Балкан.

Јанша нагласи дека од посебен интерес на Словенија е проширување на Алијансата на држави од Западен Балкан под услов да се исполнат потребните критериуми.

– Сметаме дека членството на тие држави во НАТО би претставувало еден од главните придонеси за безбедноста и стабилноста во регионот и еден од условите за економски напредок на целиот регион, изјави шефот на словенечката Влада.

– Присуството на НАТО на подрачјето на Западен Балкан е исклучително важна гаранција за стабилноста, додаде Јанша оценувајќи дека соработката на НАТО со државите од регионот е позитивна.

Би можело да ве интересира

Шведска е во НАТО, Унгарија даде зелено светло

Шефот на НАТО даде дозвола: На Украинците ќе им биде дозволено да стрелаат во Русија со авиони Ф-16

Предраг Петровиќ

Шведска тврди: Има ризик Русија да не нападне

Предраг Петровиќ

САД: Нема да има покана Украина за членство во НАТО во јули

Се огласи Трамп откако ги збесна европските лидери и членките на НАТО

Трамп вели дека би дозволилил руски напад на членка на НАТО, се редат жестоки реакции