Германските и американските служби уште во 1977 планирале да ја поделат Југославија на сфери на влијание

Од:

Откриен е таен документ на ЦИА и германските разузнавачки служби БНД во кој се говори за повторно цртање на границите на Југославија и албанските земји во регионов.

Секретарот на ЦИА овој документ го класифицирал како доверлив, а тој наводно е “нацртан” во Минхен во 1977 година на состанок меѓу агенти на ЦИА и БНД. Со планот се предвидувало поделба на Југославија на два блока: блок кој би бил под германско влијание и блок кој би бил под американско влијание.

Документот кој го објави британски “Телеграф” покажува дека договорот на ЦИА и БНД ја дели СФРЈ на три колонии, односно сфери на интерес. Сличен образец е направен и за време на Втората светска војна. Според овој документ, големите сили ја делат Југославија на овој начин:

Словенија, континентална Хрватска, Истра, северна и западна БиХ ќе станат зони на германско влијание, додека Далмација, Црна Гора, Косово, дел од Рашка, Прешевска долина и Македонија ќе припаднат на САД и нивното влијание. Војводина и јужен Банат ќе припаднат на Унгарија и ќе бидат под нејзина контрола.

Територијата независна Србија би била денешна Србија, без целиот јужен дел и без Војводина.

Би можело да ве интересира

САД: Ќе работиме со Северна Македонија и Грција да го одржaт Договорот од Преспа

Германија го повика турскиот амбасадор на разговор поради прославата на Демирал на ЕУРО

Катерина Ѓуровски

Во САД се пронајдени 200 деца кои се бараа како исчезнати

Горан Наумовски

Американските бази во Европа во состојба на готовност поради можни терористички напади

Судир меѓу полицијата и демонстрантите на конгресот на АфД, не се знае дали има повредени

Горан Наумовски

Вашингтон пост: Од почетокот на војната, САД му дадоа на Израел 6,5 милијарди долари помош

Горан Наумовски