Здравствените експерти не препорачуваат конзервирано овошје

Од:

Додека две до три порции сушено и свежо овошје се одлични за 10-процентно намалување на ризикот од смрт од било која причина, конзумирањето на конзервирано и замрзнато овошје го зголемува ризикот од смрт за 17 отсто, заклучиле британски научници.

Тие до ваков заклучок дошле следејќи ги прехранбените навики на 65.000 возрасни лица во Велика Британија во текот на седум годишно истражување.

Познато е дека конзервираното овошје се наоѓа во сируп со висок процент на фруктоза, а претходните студии ја поврзуваат фруктозата со зголемен крвен притисок, холестерол, прекумерна тежина и отпорност на инсулин.

Би можело да ве интересира

Исхрана и плодни денови – како одредена храна може да ги зголеми или намали шансите за зачнување

Катерина Ѓуровски

Во ЕУ годишно умираат 10.000 луѓе бидејќи не вежбаат доволно

Ана Ололовска

М-р по фармација Славица Тодоровска од „Хемофарм“ советува: Запекот мора да се лекува

Ана Ололовска

Природата во градот ја намалува осаменоста

Ана Ололовска

Кафето, алкохолот и месото се штетни за бубрезите

Ана Ололовска

Откриен досега непознат дел од човековата вилица

Ана Ололовска