Можете ли иднината да ја замислите без мед, кафе, чоколадо и пиво

Од:

Климатските промени и зголемување на температурите се повеќе се закануваат на производството и опстанокот на одредени видови храна.

Поради лошите ефекти од климатските промени би можеле да останеме без медот, чоколадото, грозјето пивото. Незамисливо, но сепак веројанто.

Ситуацијата не е толку алармантна, барем не во поблиска иднина. Но, постои листа на најзагрозени продукти од кои наскоро ќе мораме да се откажеме, сакале или не:

1.Мед – Се повлажните зими и врнежливи лета го спречуваат собирањето на полен, што предизвикува пчелите да гладуваат. Се помал е бројот на пчели во природата. Ова создава проблеми во производството на мед, но и многу видови на растенија би можеле да исчезна бидејќи пчелите играат главна улога во нивното оплодување.

2. Грозје – Промената на климатските услови исто така придонесуваат Франција да ги загубу идеалните услови за производство на грозје. Вистинската температура е од клучно значење за одгледување на грозјето и за производство на вино. Поволната клима влијае на фактот дека вкусот на виното е резултат на рамнотежа помеѓу шеќерот и киселината во грозјето, па ако тоа се одгледува во потоплите клими ќе има потежок вкус, и не ќе се развие овошна арома.

3. Кикиритки – Производството на кикиритки веќе се намали минатата година поради високите температури, и ако се продолжи така може да се очекува путерот од кикирики наскоро да биде сон на Американците

4. Тестенини – Ако температурите продолжат да растат, ќе се намалат количините на пченицата во Италија, дури можно е некои од потребните видови сосема да исчезнат.

5. Кафе – Климатските промени влијаат и на производството на кафето. Црната течност во иднина се помалку ќе биде консумрана од нејзините љубители.

6. Пиво – Причината зошто е пивото на листата на загрозени продукти е недостатокот на вода. Без вода одгледување на клучната состојка – јачменот, е невозможно.

7. Јаворов сируп – Се пократкиот циклус на ладното време му попречува на јаворовото дрво да го складира шеќерот во својот корен.

8. Чоколадо – Ако земјоделците во Гана и Брегот на Слоновата Коска, главните производители на слаткото задоволство, набргу не се прилагодат на високите температури, чоколадото ќе стане луксуз.

Би можело да ве интересира

Колку добро го познаваме нашето срце

Предраг Петровиќ

Исхрана и плодни денови – како одредена храна може да ги зголеми или намали шансите за зачнување

Катерина Ѓуровски

Во ЕУ годишно умираат 10.000 луѓе бидејќи не вежбаат доволно

Ана Ололовска

М-р по фармација Славица Тодоровска од „Хемофарм“ советува: Запекот мора да се лекува

Ана Ололовска

Природата во градот ја намалува осаменоста

Ана Ололовска

Кафето, алкохолот и месото се штетни за бубрезите

Ана Ололовска