Можете ли иднината да ја замислите без мед, кафе, чоколадо и пиво

Од:

Климатските промени и зголемување на температурите се повеќе се закануваат на производството и опстанокот на одредени видови храна.

Поради лошите ефекти од климатските промени би можеле да останеме без медот, чоколадото, грозјето пивото. Незамисливо, но сепак веројанто.

Ситуацијата не е толку алармантна, барем не во поблиска иднина. Но, постои листа на најзагрозени продукти од кои наскоро ќе мораме да се откажеме, сакале или не:

1.Мед – Се повлажните зими и врнежливи лета го спречуваат собирањето на полен, што предизвикува пчелите да гладуваат. Се помал е бројот на пчели во природата. Ова создава проблеми во производството на мед, но и многу видови на растенија би можеле да исчезна бидејќи пчелите играат главна улога во нивното оплодување.

2. Грозје – Промената на климатските услови исто така придонесуваат Франција да ги загубу идеалните услови за производство на грозје. Вистинската температура е од клучно значење за одгледување на грозјето и за производство на вино. Поволната клима влијае на фактот дека вкусот на виното е резултат на рамнотежа помеѓу шеќерот и киселината во грозјето, па ако тоа се одгледува во потоплите клими ќе има потежок вкус, и не ќе се развие овошна арома.

3. Кикиритки – Производството на кикиритки веќе се намали минатата година поради високите температури, и ако се продолжи така може да се очекува путерот од кикирики наскоро да биде сон на Американците

4. Тестенини – Ако температурите продолжат да растат, ќе се намалат количините на пченицата во Италија, дури можно е некои од потребните видови сосема да исчезнат.

5. Кафе – Климатските промени влијаат и на производството на кафето. Црната течност во иднина се помалку ќе биде консумрана од нејзините љубители.

6. Пиво – Причината зошто е пивото на листата на загрозени продукти е недостатокот на вода. Без вода одгледување на клучната состојка – јачменот, е невозможно.

7. Јаворов сируп – Се пократкиот циклус на ладното време му попречува на јаворовото дрво да го складира шеќерот во својот корен.

8. Чоколадо – Ако земјоделците во Гана и Брегот на Слоновата Коска, главните производители на слаткото задоволство, набргу не се прилагодат на високите температури, чоколадото ќе стане луксуз.

Би можело да ве интересира

Исхрана и плодни денови – како одредена храна може да ги зголеми или намали шансите за зачнување

Катерина Ѓуровски

Во ЕУ годишно умираат 10.000 луѓе бидејќи не вежбаат доволно

Ана Ололовска

М-р по фармација Славица Тодоровска од „Хемофарм“ советува: Запекот мора да се лекува

Ана Ололовска

Природата во градот ја намалува осаменоста

Ана Ололовска

Кафето, алкохолот и месото се штетни за бубрезите

Ана Ололовска

Откриен досега непознат дел од човековата вилица

Ана Ололовска