Црешите содржат витамин Ц, Б и А, биофлавоноиди, елагична киселина, антоцијанин, мелатонин. Овие состојки помагаат во борбата проитв рак, во превенција на срцевите заболувања, ги ублaжуваат болките предизвикани од артритис и гихт, главоболка. Исто така, помагаат во ублажување на симптомите поврзани со фибромијалгичен синдром.
Црешите помагаат нашето тело да произведува мелатонин на сигурен и здрав начин, ги подобруваат физиолошките и менталните функции. Свежите цреши се добри за отстранување на физичка и умствена исцрпеност, а киселите го подобруваат расположението. Многу слични здравствени својства имаат и вишните.
Истражувањата покажале дека консумирањето цреши може да помогне во спречување на срцеви заболувања и карцином, да ги ублажи болките и да го подобри здравјето на коските. За ова, најверојатно заслужни се антиоксидансите што можеме да ги најдеме во црешите, од кои најздрави се флавоноид, антицијанин и керцетин.