Циметот ги намалува штетните ефекти на масната храна

Од:

Исхраната што е богата со масти го зголемува ризикот од кардиоваскуларни заболувања, додека истовремено може да доведе до вишок килограми, дијабетис тип 2 и други заболувања. Научниците неодамна открија дека циметот би можел да ги ублажи овие штетни ефекти.

Врз основа на дванаесетгодишно истражување спроведено на глувци, научниците утврдиле дека животните што консумирале цимет, а чија исхрана содржела голема количина масти, качиле малку телесна тежина, имале поздрави новоа на липидот, шеќерот и инсулионот, отколку групата на глувци што само јаделе исхрна богата со масти.

Утврдено е дека животните што јаделе цимет имале помалку молекули што имаат улога во складирањето на мастите, како и дека овој зачин има антиоксидантно и антифламаторно дејство.

Би можело да ве интересира

Колку добро го познаваме нашето срце

Предраг Петровиќ

Исхрана и плодни денови – како одредена храна може да ги зголеми или намали шансите за зачнување

Катерина Ѓуровски

Во ЕУ годишно умираат 10.000 луѓе бидејќи не вежбаат доволно

Ана Ололовска

М-р по фармација Славица Тодоровска од „Хемофарм“ советува: Запекот мора да се лекува

Ана Ололовска

Природата во градот ја намалува осаменоста

Ана Ололовска

Кафето, алкохолот и месото се штетни за бубрезите

Ана Ололовска