Жените во земјава живеат подолго од мажите за 3,8 години

Од:

Жените во Северна Македонија живеат подолго од мажите за 3,8 години, покажуваат податоците на Евростат.

Најголема разлика во животниот век меѓу мажите и жените во државите во регионот има во Бугарија, каде што животниот век на женската популација е подолг за седум години.

Жените во Србија живеат подолго од мажите за пет години, во Грција за 5,1, а во Турција за 5,6 години.

Најголема разлика во животниот век меѓу мажите и жените во земјите од ЕУ има во Летонија 9,9 години, во Литванија 9,8, во Естонија 8,8, во Полска 7,9 и во Романија 7,4 години.

Најмала разлика има во Холандија 3,2 и во Шведска 3,3 години.

Би можело да ве интересира

Трговската размена на земјава лани 16,6 милијарди долари

Драган Поповски

„Економист“: Македонија на 77 место од 167 држави, во категоријата „хибридни режими“

А1он

Третина од домаќинствата имаат проблем со навремено плаќање на режиските трошоци

Ана Ололовска

Потрошени 675 илјади евра за новогодишно украсување низ земјава

Ана Ололовска

Западниот Балкан старее, младите мигрираат поради економски причини, но и поради корупцијата

Ана Ололовска

Истражување: Еден процент од граѓаните можат да купат стан, 12% немаат ниту за храна

Ана Ололовска