Заев ја потпиша Конвенцијата на градоначалници во Брисел

Од:

Општина Струмица се приклучи кон Конвенцијата на градоначалници во Брисел, основана од Европската комисија, а со цел вклучување на локалните власти и граѓаните во развојот и имплементацијата на енергетската политика на Европската унија. Градоначалникот Зоран Заев денеска ја потпиша Конвенцијата врз основа на одлуката за прифаќање на членството на општина Струмица за приклучување кон Конвенцијата на градоначалници во Брисел што ја донесе Советот на општина Струмица.

dobivaj vesti na viber

Конвенцијата која од страна на Европската комисија е основана во 2008 година се состои од обврска на земјите и градовите потписнички да одат подалеку од целите на ЕУ за намалување на емисиите на јаглероден диоксид преку мерки за енергетска ефикасност и активности поврзани со обновливите извори на енергија и еколошки чистиот транспорт.

Со потпишувањето на Конвенцијата, општина Струмица се обврзува да изработи акционен план за одржлива енергија, да доставува извештај за спроведувањето најмалку на секои две години, во соработка со Европската комисија да организира денови на енергијата овозможувајќи им на грѓаните директно да ги користат можностите и предностите кои им ги нуди поразумното трошење на енергијата и активно да учествува во работата на годишната конференција на градоначалниците за одржлива енергија на Европа.

Би можело да ве интересира

Полицаец од Струмица истепал приведено лице

ОК Струмица Никоб убедливо го победи холандскиот шампион во одбојка Динамо Апелдорн во Цев Лигата на шампиони, но немаше среќа во „златниот сет”

Горан Наумовски

Струмица ќе биде домаќин на Егзит како дел од регионалниот Фестивал на храна и вино, во рамките на иницијативата Отворен Балкан

Тројца повредени откако автомобил излета од пат

Истрага за обид за убиство во Струмица

Тројца приведени за убиството на 22-годишното момче во Струмица