(ВИДЕО) Заев: Груевски го тера Јанакиески противзаконски да потпише за фасадите на ЕВН и Сити Галери

Од:

Лидерот на СДСМ, Зоран Заев објави разговор за кој посочи дека е помеѓу Миле Јанакиески и Никола Груевски како го притиска да потпише за барокна фасада на ЕВН и Сити Галери.

dobivaj vesti na viber

-Притисоци прави на Јанакиески противзаконски да потпише барокни фасади на ЕВН, и го убедува дека немало тој да биде вклучен во криминал.

Според снимката, Груевски го убедува Јанакиески дека не може законски да одговара ако даде мислење како министер.

Разговор помеѓу Миле Јанакиески и Никола Груевски

НГ: Миле?
МЈ: Молам?
НГ: А бе дај, ако може да го завршиме ова за фасадата на ЕВН и на Сити Галери, како техничка грешка.
МЈ: Ама Претседателе не може. Бара проширување на маркица, значи по ниеден закон, во ниедна регулатива го нема. Значи бара проширување на маркица.
НГ: Од општина Центар му рекле, ако даете вие таму комисијата дека…
МЈ: Ама нема комисијата…
НГ: … е техничка грешка, они ќе го прифатат, и за двете.
МЈ: Ама глупости е тоа. Значи надвор од…проширување на маркица, буквално бара овај.
НГ: Ама вие ја предлагате, така?
МЈ: Ама тоа е промена на ДУП. Како таква техничка грешка, нема таква….
НГ: Еве таа што е за урбанизам во Центар сега, рекла нема проблем, дајте ми и ќе го средам.
МЈ: А што да му даеме ние, не знам што да му дадеме?
НГ: Што да му дадат Миле, овај Коце, они?
Коце: Видете, можете…
НГ: Ама што, што да му дадат, писмо?
Коце: Мислење.
НГ: Мислење.
МЈ: Какво мислење да дадеме?
НГ: Мислење. Дека мислите дека може така.
МЈ: Ама нема Претседателе, законска можност нема. Значи, проширување на маркица. Тоа е исто како да менуваме план со мислење.
НГ: Ама мислам дека кај вас нема одговорност. Вие само мислење дадете. Одговорноста е кај тој што ќе го прифати мислењето.
МЈ: Ама не може мислење, Претседателе…значи не знам како да Ви објаснам. И на Коце, три пати состаноци имавме. Значи…
НГ: Коце ќе побара од вас мислење, он ќе го предложи и ќе ви побара мислење. И вие да дадете во мислењето, и тоа може да се толкува дека…инвеститорот ќе побара, да.
МЈ: Ама Претседателе, врз база на…на…на план треба да даде извод. Значи, планот што е поминат во општината Центар е на пример да кажеме со габарит од 200 м². Тој бара со 220 или 250…
НГ: А бе Миле, ова што ти го викаш они треба да го кажат, они треба да потпишат на крај, така? Мислењево е гола вода. Никаква одговорност нема некој за мислење што дал.
МЈ: Не знам какво мислење. Нека каже Коце какво мислење да му дадеме, не знам.
НГ: Вика да каже Коце какво мислење…
МЈ: Ја ќе дадам мислење.
НГ: Дека може да се третира како техничка грешка.
МЈ: Ќе кажам ајде, еве јас ќе го потпишам, на лична одговорност.
НГ: Во понеделник Коце ќе ја донесе неа на состанок, ама ти ако тргнеш вака, со ваков негативен став, џабе ќе ја донесе.
МЈ: Не, ама јас ќе си ќутам на состанок. Ќе кажам како мислиш, така, оти знам ја како да се понашам.
НГ: Да де да. Ти да гледаш да биде некаква работа сега, не да не биде.
МЈ: Океј, ајде.
НГ: Ако може така да го решиме и ако таа ветува дека вака ќе се реши и готово.
МЈ: Океј, нека кажат какво мислење бараат.
НГ: Оти мислење е мислење, да бе ја така мислам. Ти не мораш да споредиш ако јас така мислам, така?
МЈ: Океј, ајде.
НГ: Ти не си Собрание, па да даде автентично толкување. Ти даваш твое мислење. Твоето мислење може да биде вакво-онакво, погрешно-правилно, ама ете така си мислел ти.
МЈ: Добро.
НГ: А она нека си цени дали е тоа законски или не е законски.
МЈ: Ајде нека напише какво мислење
НГ: Само ти не и го кажувај ова на неа. Ако и го кажеш вака, она ќе се исплаши, ќе рече – ааа, штом е така, ја да не испаднам крива и нема да…ќе се повлече.
МЈ: Океј.
НГ: Мене ми е следно, вие немате вина, вие давате мислење. Утре ако се покрене постапка некоја, ќе речеш – добро, ние така мислевме, ако било незаконски они не морале да го направат, ние не сме Собрание па да го…законот да го толкуваме. Ние даваме наше мислење, нашето мислење беше вака. Е сега прашајте си ја женава зошто го направила тоа понатаму така. Не морала да го послуша мислењето.
МЈ: Океј.
НГ: Не е обврзувачко вашето мислење.
МЈ: Добро, ама озбилно не знам што ќе направиме. Океј, ќе дадам мислење, не е проблем, јас ќе го потпишам лично.
НГ: Важи, важи, важи, ајде.
МЈ: Ајде.

Разговор помеѓу Миле Јанакиески и Никола Груевски

НГ: Миле?
МЈ: Молам.
НГ: Не требало ти да дадеш мислење, комисијата кај тебе.
МЈ: Која комисија, Претседателе?
НГ: Која комисија Коце?… Жалба некоја таму…
МЈ: Ама, хм…тоа е второстепена постапка, значи тоа се води кога ќе има управен акт, не е ….
НГ: Тоа е вика второстепена, се води кога ќе има управен акт. У понеделник расчистете, ама ако најдете некоја таква финта да може, и таа ако се нафаќа…
МЈ: Не е проблем, ќе дадам мислење, Ви кажав.
НГ: …од општина Центар ако се нафати да потпише, кој и да го даде мислењето нема…нема одговорност.
МЈ: Не, не океј е.
НГ:…кривична одговорност, затоа што е обично мислење.
МЈ: Се договоривме, кога ќе Ви ветам, не е проблем, ќе го направам тоа. Ама…
НГ: Ама нејќам да мислиш дека те втурнувам во криминал ти да направиш…
МЈ: Не, не, не јасно ми е тоа мене, јасно ми е …
НГ: Ни на сон не би те терал да потпишеш нешто, утре да идеш во затвор за тоа.
МЈ: Не, не, немам дилеми.
НГ: Мислам дека за мислење неможе некој во затвор да иде за мислење.
МЈ: Претседателе, не е проблем. Значи, Ви реков, како сака Коце, јас лично ќе го потпишам. Како сакаат нека го направат јас ќе го потпишам.
НГ: Ајде.

Би можело да ве интересира

Евакуиран Aренa центар во Загреб по дојава за две поставени бомби

А1он

Дојави за бомби и евакуации на три трговски центри во Белград и еден во Ниш

А1он

Ирски министер беше одведен од бина во Белфаст поради закана од бомба

А1он

Повторно дојава за бомба во српски авион

А1он

Трета дојава за бомба на летот од Белград за Москва

А1он

Дојавата за бомба во српскиот авион стигнала од Украина

А1он