Во Струмица мерки за заштита од загадениот воздух

Од:

На мерно место во Струмица е надминат прагот на алармирање за концентрации на суспендирани честички со големина до 10 микрометри (ПМ 10), соопшти Министерството за животна средина и просторно планирање.

-За градот Струмица стапуваат во сила препораки и мерки согласно заклучоците од записникот од 40-та седница на Владата на Република Македонија одржана на 28 ноември 2017 година, соопшти МЖСПП.

Во два последователни дена среднодневните концентрации се над вредноста од 150 mg/m3, односно на 5 февруари се измерени 165,83 mg/m3, а вчера 155.00 mg/m3.

Надмината е вредноста 150 mg/m3 согласно со Уредбата за гранични вредности за нивоа и видови на загадувачки супстанции во амбиентниот воздух и прагови на алармирање и согласно добиената временска прогноза од Управата за хидрометеоролошки работи.

Би можело да ве интересира

Тешка сообраќајна несреќа во Струмица, повредени неколку лица

А1он

Струмичани ќе се возат во јапонски автобуси од 700.000 евра

Орце Костов

Најмногу дожд во Струмица

Мајка од Струмица e осомничена за запуштање и малтретирање на дете

Горан Наумовски

Трите деца од семејството на девојчето кое се лекува од тешки повреди во Клинички во Скопје ќе добијат старател

Катерина Ѓуровски

Струмичанец нападнал и ограбил сограѓанин

А1он