Во јануари издадени за над 60 проценти повеќе одобренија за градење од лани

Од:

Државниот завод за статистика денеска објави дека во јануари се издадени 307 одобренија за градење што е за 62,4 проценти повеќе во однос на истиот месец лани.

Предвидената вредност на објектите е 4,055 милијарди денари што е за 68,1 процент повeќе во однос на истиот месец лани.

Најголем број односно 157 одобренија се наменети за објекти од високоградба, 91 за објекти за реконструкција и 59 за објекти од нискоградба.

Во овој период предвидена е изградба на 810 станови со вкупна корисна површина од 60.233 метри квадратни.

Од вкупно 307-те објекти, кај 175 како инвеститори се јавуваат физички лица, а кај 132 објекти инвеститори се деловни субјекти.

Би можело да ве интересира

Македонија со црни рекорди според смртноста: Во првите шест месеци починале 4 илјади луѓе повеќе за разлика од 2019 и 2020

Мери Јордановска

Симовски: Гарантирам дека со пописот нема да го загрозиме здравјето на ниту еден граѓанин

Мери Јордановска

Заев: Ќе се интензивираат градежните активности и во високоградбата

БДП во последниот квартал лани со раст од 3.4 отсто

А1он

Повисоки цените на индустриските производи на домашниот пазар на годишно ниво

Завод за статистика: Попис пред изборите е невозможен, ќе се злоупотреби во кампањите

Маја Илиевска-Пачемска