Намален бројот на работници во индустријата

Од:

За 4,7 проценти е намален бројот на работниците во индустријата во периодот јануари ‒ август 2020 година во однос на периодот јануари ‒ август 2019 година, додека во август 2020 година во споредба со август 2019 бележи пад од 5,1 отсто.

Како што соопшти Државниот завод за статистика, бројот на работниците во секторот Рударство и вадење на камен во август 2020 година во однос на август 2019-та бележи опаѓање од 0,8 отсто, во секторот Преработувачка индустрија 5,6, а во секторот Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација намалување од 1,5 проценти.

Според главните индустриски групи, бројот на работниците бележи пад кај Енергија за 1,3 отсто, Интермедијарни производи, освен енергија за 6,2, Капитални производи за 6,1, Tрајни производи за широка потрошувачка за 6,7 и Нетрајни производи за широка потрошувачка за 4,6 проценти.

Би можело да ве интересира

Индустриското производство во септември со пад од 3,9 отсто, од почетокот на годината 12,1 отсто

Ана Ололовска

Стопанска комора: Паметна специјализација за конкурентна економија

Ана Ололовска

Индустриското производство во јуни пониско за 15,1 отсто, во првите шест месеци намалување од 14,6 отсто

Ана Ололовска

Статистика: Неповолна состојбата во преработувачката индустрија, се очекува намалување на бројот на вработените

Ана Ололовска

Рекорден пад на индустриското производство во Европа во април

Жарко Настоски

Прометот во индустријата во април намален за 50,8 отсто во однос април лани

Ана Ололовска