ВМРО-ДПМНЕ: Со уставните измени по примерот во Хрватска, Македонија би била држава на еден народ и на мацинствата, кои живеат во неа

Од:

„Тезите на СДС и ДУИ, дека уставните измени би можело да се направат, по примерот во Хрватска, ВМРО-ДПМНЕ ги гледа како добро решение. Со овој модел, Македонија ќе биде држава на еден народ и на малцинствата во нејзе“, велат од ВМРО-ДПМНЕ.

„Еве како би изгледал македонскиот устав, ако би се земал хрватскиот модел во предвид:

“Република Македонија се установува (воспоставува) како национална држава на македонскиот народ и држава на малцинствата: албанци, турци, роми, срби, власи, бошњаци и други кои се нејзини државјани, на кои им се гарантираат исти права со тие на македонскиот народ и остварување на националните права, во склад со демократските норми на ООН”

ВМРО-ДПМНЕ бара во насока на широкото толкување на уставот и деталниот карактер доколку се прифати моделот Македонија од мултиетничка да стане унитарна држава, само тогаш да се впишат сите малцинства регистрирани согласно последниот попис.

Актуелната преамбула која би се менувала гласи:

“Граѓаните на Република Македонија, Македонскиот народ, дел од албанскиот народ, турскиот народ, влашкиот народ, српскиот народ, ромскиот народ, бошњачкиот народ и другите, преземајќи…”

СДС и ДУИ не би требало да имаат против устав на земја членка на ЕУ“, соопшти ВМРО-ДПМНЕ.

Би можело да ве интересира

ВМРО-ДПМНЕ: ДУИ И СДС во договорот за коридорите, вметнале најмалку 5 специјалисти за надзор, кои во следните 5 години, ќе земаат месечна плата од 36.500 евра

Ана Ололовска

Митева: Македонија според „Фридом Хаус“ е во друштво на земји каде владее хибриден режим, ова е одлика на нефункционална влада

Ана Ололовска

Митева: Дали молкот на Ковачевски значи дека прифатил Македонија да стане држава на два народи?

Ана Ололовска

ВМРО-ДПМНЕ: Ковачевски не демантира, дали уставните измени, опфаќаат бинационална држава?

Ана Ололовска

Мицкоски: Во Комисијата за Уставот се зборува Македонија да стане бинационална држава, со два народи и неколку етнички заедници

Орце Костов

Мицкоски: Цело ВМРО-ДПМНЕ било, е и ќе биде на бродот кон Европската Унија, загрижува дел од СДСМ кое со ДУИ формирало антимакедонски фронт

Ана Ололовска