Владимир Туфегџиќ побарал од декември да не биде судија: Се губи смислата за понатаму, ако нема напредување во кариерата

Од:

Судијата во Кривичниот суд, Владимир Туфегџиќ се повлекува од функцијата и побарал од Судскиот совет, од декември, да повеќе да не ја извршува. Тој смета дека донесената одлука е исправна и образложува дека ако не напредува во кариерата поради нарушен систем на вредности, тогаш се губи смисла да се продолжи понатаму.

„Судиската функција ја доживувам како престижна статусна функција која претставува предизвик, да се реализира судија од кариера преку постојано едуцирање и напредок во кариерата. Доколку не се оствари напредувањето во кариерата, како основна цел, мотив и двигател во секоја работа, особено на судиската функција, поради нарушен систем на вредности, тогаш започнува да се губи смислата и мотивот да се продолжи понатаму во истиот амбиент. После престанокот на мандатот, мојата кариера ќе ја продолжам понатаму како дел од угледна адвокатска канцеларија и ќе продолжам да се залагам за воспоставување на вистинските вредности и вреднување, особено за целосно елиминирање на политиката и политичките влијанија во правосудството“, напиша Туфегџиќ.

Судијата Туфегџиќ е избран во 2008 година. Тој има судено стотици предмети, меѓу кои познати на јавноста и се „Тврдина-таргет“ за масовното незаконско прислушување, „Еразмус“ за професорите обвинети дека барале секс и пари за оценки, „Трезор“ за набавката на опрема за следење комуникации. Во 2011, Туфегџиќ беше судијата кој ги замрзна сметките на телевизијата „А1он“, во својство на истражен судија.

Би можело да ве интересира

Судијката Јанчулевска Михаиловска ќе го води судењето за „Шпански Скали”

Пријавена корупција во штипска апелација, Судскиот совет ќе утврдува одговорност на судиите откако ќе прими барања од оштетените

Ана Ололовска

Судиите не се чувствуваат доволно поврзани со работата на Судскиот совет, кој треба да покаже целосна транспарентност

А1он

Кривичен изработи 3.500 уверенија и потврди за кандидатите за градоначалници и советници

Црвенковска: Намалувањето на бројноста на судиите штетно ќе се одрази врз функционалноста на судскиот систем

А1он

Судскиот совет констатира престанок на судиската функција на Владимир Туфегџиќ

А1он