Владиката Иларион не дава црковни услуги на Љубчо Георгиевски

Од:

Владиката Иларион го екскомуницира Љубчо Георгиевски од црквата, објави Дневник во тескт под наслов „Двојни црковни аршини“

Весникот појаснува дека брегалничкиот владика Иларион не требало да го одбие барањето на штипскиот разгранок на ВМРО-НП за панихида за Тодор Александров затоа што сметал дека партискиот лидер Љубчо Георгиевски ја навредил МПЦ-ОА со поддршката за Јован Вранишкоски.

„Во одговорот на барањето на претставниците на ВМРО-НП владиката навел дека со неодамнешните изјави партискиот лидер „го повредил нашиот црковен и национален идентитет“. На душа на Георгиевски владиката посебно му го става гревот кога во едно интервју го прогласил расчинетиот владика Јован Вранишкоски за политички осуденик и со тоа „ги поддржал криминалот и криминалците“, пишува „Дневник“.

Во МПЦ-ОА, пишуваат, дека се изненадени од постапката на брегалничкиот владика бидeјќи одржувањето на панихидата е чин што се прифаќа бидејќи станува збор за молитва за душа на покојникот.

Би можело да ве интересира

МПЦ нема против што некои цркви не признаа без придавката „македонска“

Орце Костов

Црквата на Чешка и Словачка ја призна МПЦ како „Православна црква на Северна Македонија“

Орце Костов

Романската православна црква ја призна афтокефалноста на МПЦ-ОА

МПЦ се премисли за забраната за погреби на Св. Никола: Нема одлука, поради меѓусебна некоординираност некој погрешно пренел дека се забранети

Маја Илиевска-Пачемска

Митрополитот Агатангел: Бугарската црква го оцрни македонскиот народ, грешка беше што побаравме да ни биде црква-мајка

Орце Костов

Бугарската црква ќе ја признае МПЦ како „Православна црква на Северна Македонија“, не како Охридска архиепископија

Орце Костов