(ВИДЕО) Ивановски: Уставните измени ќе го затрупаат Уставен суд со административни предмети

Од:

Уставниот судија Никола Ивановски денеска во собранието на јавната дискуија за предложените уставни измени образложи зошто Уставниот суд не треба да постапува по жалбите за одлуките на судскиот совет и советот на јавните обвинители за избор, разрешување и дисциплинска санкција изречена на судија.

dobivaj vesti na viber

Допрецизира дека во нацрт амандманот не е детално опишано зошто оваа надлежност му се доделува на Уставниот суд.

Според Ивановски по овие прашања треба да постапува независен суд, и предложеното решение според него треба да се преиспита зашто станувало збор за административни одлуки кои не покренуваат уставно правни прашања.

„Уставниот суд смета дека оваа надлежност треба да остане во рамки на судовите од општа надлежност, а во Македонија постои и управно судство чија надлежност е оценувањето на законитоста на поединечните акти за избор, именување и разрешување на носителите на јавни функции, да се разгледа можноста оваа надлежност да му се додели на управното судство. Доколку се остане на ова решение Уставниот суд смета дека оваа нова надлежност треба да се однесува само на разрешувањето и на одлуката за дисциплинско казнување на судиите и јавните обвинители, но и не по жалби за изборот на судиите, зашто оваа надлежност би значела оптаварување на Уставниот суд со многу предмети кои се од административна а не од уставно правна природа“, рече уставниот судија Никола Ивановски.

Би можело да ве интересира

Италијанецот Даниеле Орсато ќе го суди финалето на ЛШ во недела

Жарко Настоски

Тајландски судија во судница го критикувал системот, па се застрелал

А1он

Судијата Шаини остана без имунитет, ама за него нема притвор

Татјана Ташкова

Итна седница на Судскиот совет за имунитетот на осомничениот судија Шаини

Васко Маглешов

Oсомничениот управен судија Шаини се повикал на судискиот имунитет

Васко Маглешов

Управен судија осомничен за злоупотреба – за ист предмет бил ем адвокат, ем судија

Васко Маглешов