Уставниот суд не поведе постапка по иницијативата за Законот за банки

Од:

Уставниот суд со мнозинство гласови на судиите не ја прифати иницијатива за оценка на уставноста и законитоста на член 163 став 3 од Законот за банки.

Иницијативата, што беше на дневен ред на вчерашната седница на Судот, е поднесена од адвокат од Скопје, а се однесува на оценување на уставноста и законитоста на член 163 став 3 од Законот за банки, со кој при наплатата од стечајната маса предност се дава на Фондот за осигурување депозити во однос на оштетените фирми депоненти на банката и штедачите со поголеми износи од 30 илјади евра кои се покриени од страна на Фондот.

Од Уставниот суд велат дека не е поведена постапка по иницијативата, бидејќи со оваа законска одредба не се повредува Уставот.

Здружението „Оштетени штедачи“ вчера со соопштение се огласи по повод одлуката на Уставниот суд, за која, како што велат, жалат што е негативна.

Би можело да ве интересира

Оштетените штедачи ја поздравуваат одлуката на Уставен суд за поведената постапка за Закон за банки

Ана Ололовска

Уставениот суд поведе постапка за членот 163, став 3 од Законот за банки

Ана Ололовска

Уставниот суд треба да одлучи по иницијативата на член од Законот за банки

Ана Ололовска

Здружение на оштетени штедачи: ДКСК нема надлежност кај судир на интереси во апстрактен спор меѓу општи акти

Уставен не гласаше за Законот за банки, ќе чека информација од ДКСК за евентуален конфликт на интереси на судии

Оштетените штедачи на собир пред Уставниот суд, каде на дневен ред е иницијативата за член од Законот за банки