Уставниот суд не донесе одлука за „работа во недела“

Од:

Уставниот суд денеска ја одржа XXVIII-та седница со дневен ред на кој се расправаше по три реферати, меѓу кои и рефератот У.бр.4/2022 кој опфаќа „работа во недела” информираат од Судот.

-Уставниот суд не донесе одлука за овој предмет поради недоволно мнозинство на гласови, односно еден од судиите на јавната расправа се изјасни дека нема да го поддржи рефератот. Предлогот на овој предмет гласеше „да не се поведе постапка”, што значи Законот да остане во правниот поредок, односно недела да остане неработен ден, освен во дејностите за кои е исклучок и кои се предвидени со овој закон. Потсетуваме дека Уставниот суд работи со вкупно пет судии од предвидени девет според Уставот, а за одлучување се потребни најмалку петмина, колку што се вкупно судии во моментов се вели во соопштението од Уставен.

Би можело да ве интересира

Дарко Костадиновски нов претседател на Уставен суд

Анита Петровска Рајковиќ

Уставен суд заглавен, изборот на претседател е во ќор сокак

Уставен суд не може да избере претседател, не помина ниту Осман Кадриу

Катерина Ѓуровски

Павловска Данева ја повлече кандидатурата за претседател на Уставен, Васиќ Бозаџиева не го доби потребното мнозинство

Катерина Ѓуровски

Нов обид на Уставен суд да избере претседател

Нови два неуспешни обиди за избор на претседаел на Уставен суд, ново гласање в понеделник