Уставен за иницијативата за пензионирање на Кацарска: Не престанува функцијата на уставен судија по основ на старосна

Од:

Уставен суд реагира на информацијата доставена до пратениците на Собранието дека судијата на Уставниот суд, Добрила Кацарска исполнила услови за старосна пензија во јуни 2022 година. Во заклучокот од седницата на Уставен се вели дека не постои случај на престонок на мандат на уставен судија поради старосна пензија.

– Согласно член 51 од Уставот, секој е должен да го почитува Уставот и законите. Членот 109, изменет со Амандманот 15, јасно и прецизно ја уредува постапката и надлежните органи за предлагање и избор на судиите на Уставниот суд. Согласно член 111 од Уставот јасно се определени основите за престанок на функцијата уставен судија. Оттука станува јасно дека единствен надлежен орган да одлучува за престанок на функција на судија на Уставен суд е самиот Уставен суд. Секое преземање на било какво дејствие на било кој државен орган, надвор од уставно утврдените основи во членот 111 претставува грубо кршење на Уставот и упад во независноста и самостојноста на Уставниот суд. Судот потенцира дека во 60 годишната историја на постоење на Уставниот суд, не постои случај да престане функцијата уставен судија по основ на остварување на старосна пензија, се вели во соопштението од Уставен.

Би можело да ве интересира

Здружение на судии: Разочарани сме од Уставниот суд кој наместо да ја штити уставноста на законите, се занимава со популизам

Уставен се сомнева во дискриминација при државна помош на новородени деца, поведена постапка

Собранието потврди дека стасало известување за пензионирање на уставната судијка Добрила Кацарска

Самка Ибраимовски негира дека се заканувал на судии: Само прашал „што ако настанат убиства“

МВР: Откриено е лицето кое упатило закани кон судија на Уставен суд

Горан Наумовски

Закани по живот за уставни судии, претседателот Костадиновски пријавил во МВР

Катерина Ѓуровски