Урнати дивоградбите на дел од охридските плажи кои ќе се уредуваат со речен песок

Од:

Екипи на општинските јавни претпријатија во координација со Општина Охрид од денес ќе почнат со активности за уредување на крајбрежниот простор на Охридското Езеро, во потегот од Горица 3 до Аквалина каде што во текот на изминатата седмица се вршеше отстранување на нелегални објекти и остатоци од урбана опрема.

Оваа седмица ќе се врши расчистување на теренот, подигнување на градежниот шут и несоодветниот материјал (тампон), со кој било вршено насипување на крајбрежјето. До сега се подигнати преку 1000 м3 градежен шут.

Во текот на наредните денови ќе се врши насипување и уредување на плажата со речен песок, што е дозволена согласно Планот за управување со светско природно и културно наследство на Охридскиот Регион.

„Упатуваме апел до сите сопственици на објекти на крајбрежниот појас од населбата Свети Стефан до потегот на крајбрежјето кај Градиште, како и потегот на крајбрежјето во делот на населбата Канео и во делот на населбата Далјан, кои нелегално поставиле урбана опрема и платформи, а на кои им беше даден рок самите да ги отстранат нелегалните градби, оваа седмица да пристапат кон отстранување на истите.

Процесот на отстранување на урбаната опрема и бесправните градби од крајбрежниот појас на Охридското Езеро, според планираното ќе продолжи по завршување на активностите на уредување, (во понеделник на 29.6.2020 година) и ќе трае се до конечно расчистување на крајбрежјето“, соопшти Општина Охрид.

Би можело да ве интересира

Влада: Ќе се донесе ДУП за охридското крајбрежје и нема да се гради ски-центар на Галичица

Ана Ололовска

Меѓународна конференција „Охридската школа на хуманизмот од Средниот век до денес во Европа и светот“

Ана Ололовска

Извештајот на УНЕСКО е аларм за состојбата во Охридскиот регион, заклучија Заев и надлежните

Жарко Настоски

Бочварски: Ќе постапуваме по препораките од УНЕСКО за Охридскиот регион

Ана Ололовска

ВИДЕО: По празните улици за дочекот на 2021, раздвижено на кејот во Охрид

Кристијан Ландов

Две деца повредени во сообраќајна несреќа во Охрид