Трет ден активен пожарот и чад од запалената депонија кај тетовска Волковија

Од:

Запалениот смет на депонијата кај тетовско Волковија трета ноќ по ред гори и чади. И понатаму, во зависност од ветер, чадот и непријатната миризбата се шират низ целата полошка котлина, Тетово и Гостивар како и селата помеѓу двата града.

Од Територијална противпожарна единица (ТППЕ) Тетово информираат дека во текот на вчерашното попладне и ноќеска се гасат делови од депонијата и во одредени специфични ситуации согласно потребите.

– Уште е активен пожарот, сè уште има оган и чад на депонијата. Камиони на тетовската пожарна одат често за да интервенираат. Чадот се шири цела ноќ и претставува големо загадување на воздухот во Тетово особено, информираше Авни Амети, командир на ТППЕ Тетово.

Според него за целосно гасење на огнот потребно е да се заврши со постапката на затрупување на запалениот смет во дупка.

– Денес контактирав со сопственикот на депонијата, продолжува со ангажирањето да најде багери од други компании за да се затрупа најголем дел од отпадот, информираше Авни Амети, командир на ТППЕ Тетово.

Само до вчера, четврток, ТППЕ Тетово интервенираше на депонијата со 40 камиони кои имаат капацитет да носат десет тони вода. Депонијата се запали во вторникот еден час по полноќ.

Би можело да ве интересира

Медицинска помош за четворица пожарникари кои учествувале во гасењето на пожарот во близина на тетовско Фалише

Активен e пожарот во тетовско Фалише

Горан Наумовски

Изгореа хемикалии во пожарот во тетовско Фалише, препорака од надлежните да не се излегува од дома

Горан Наумовски

(ВИДЕО) Голем пожар – црн чад и силен мирис – Гори фабрика за бои и лакови во Фалиште, Тетово

Анита Петровска Рајковиќ

Рестрикции на вода во Тетово

Десет фирми се борат за реконструкција на тетовското училиште „Моша Пијаде“, дел од заинтересираните се откажаа од тендерот

Александар Тодески