„Талир 2″ по вторпат не почна со судење

Од:

Судењето за предметот “Талир 2” на СЈО, судијката Даниела Алексова Стојановска го одложи за 15 октомври. Причина за одлагањето е доуредување на полномоштвата на адвокатите на обвинетите.

Претходно адвокатите на Никола Груевски и на Кирил Божиновски побараа судењето да биде одложено. Една од причините за одлагање е и што Божиновски усно го ангажира адвокатот Стерјо Зиков на кој му требало време да го проучи предметот.

Обвинителката Ленче Ристоска побара за следното рочиште да биде повикан претставник на ВМРО-ДПМНЕ бидејќи има мерки за обезбедување имот.

Во „Талир 2“ обвинети се Никола Груевски, кој е во бегство и има азил во Унгарија, и поранешниот генерален секретар на Владата Кирил Божиновски. Според обвинението, тие ја злоупотреиле службената положба и му овозможиле на ДГ „Бетон“ АД Скопје да го изгради седиштето на политичката партија ВМРО-ДПМНЕ, во времето кога фирмата имала склучено договори за јавни набавки со државни органи и јавни установи или претпријатија, спротивно на Законот за политички партии, Законот за финансирање на политички партии и Законот за облигациони односи.

Би можело да ве интересира

ВИДЕО: Адвокатот на Груевски немал полномоштво да го застапува оти предметот има нов број

Васко Маглешов

ВИДЕО: Ленче Ристоска дојде без службеното возило и стручен соработник од СЈО

Васко Маглешов

Јовески ѝ го делегира предметот „Талир 2“ на Ленче Ристоска

Васко Маглешов

Празна судница на судењето „Талир 2“ за незаконската градба на седиштето на ВМРО-ДПМНЕ

Васко Маглешов