Судскиoт совет разреши судија и избра четворица претседатели на основни судови

Од:

Судскиот совет разреши и еден судија поради нестручно и несовесно вршење на судиската функција и времено е оддалечен од вршење на судиската функција. Неофицијално, станува збор за судијата Горан Бошевски од Кривичниот суд Скопје, но од Судскиот совет велат дека името на разрешениот судија ќе се објави кога одлуката ќе биде потврдена од Врховниот суд.

Судскиот совет на денешната 377-та седница исто така избра претседатели на основните судови во Гостивар, Дебар, Гевгелија и Свети Николе.

– Елјеса Алији судија од Основен суд Гостивар е избран за претседател на Основен суд Гостивар, Мерсим Марку судија од Дебар, е избран за претседател на Основен суд Дебар, Марица Аврамчева Зафирова, судија од Основен суд Гевгелија, е избрана за претседател на основниот суд од овој град, и Лилјана Додевска, судија од Свети Николе, е избрана за претседател на Основен суд Свети Николе, соопшти Републичкиот судски совет.

Кандидатот за претседател на Основниот суд Виница не го доби потребното мнозинство согласно законот и Советот донесе Одлука за објавување нов оглас за избор на претседател на овој Суд.

Би можело да ве интересира

Црвенковска: Намалувањето на бројноста на судиите штетно ќе се одрази врз функционалноста на судскиот систем

А1он

Судскиот совет констатира престанок на судиската функција на Владимир Туфегџиќ

А1он

Владимир Туфегџиќ побарал од декември да не биде судија: Се губи смислата за понатаму, ако нема напредување во кариерата

Кристијан Ландов

Маричиќ: Можна е измена – судскиот процес да не почнува од почеток откако ќе замине судија

Жарко Настоски

Судењето против Теофиловски одложено за 6 септември

Ана Ололовска

Ново рочиште против Зоран Теофиловски, член на Судски совет

Ана Ололовска