Судската полиција немоќна против гужвите пред Граѓанскиот суд, граѓаните бараат документ за да добијат пари за трето дете

Од:

Судската полиција вложува максимални напори за да го одржи редот пред зградата но наидува на непослушност од граѓаните, тврдат од Граѓанскиот суд во Скопје, за гужвите, караниците и турканиците. Според Судот, полициските службеници неколку пати им укажувале на граѓаните да одржуваат дистанца, но не смееле да преземат други подрастични мерки, ниту пак, смеат да ги казнуваат.

„Припадниците на судската полиција во конкретниот случај вложуваат максимални напори за да се воспостави ред пред влезот на зградата и во делот од судската зграда каде се поднесуваат барањата. Не е дозволен влез во зградата без заштитна маска. Судската полиција превзема мерки со цел да се одржува потребната препорачана дистанца помеѓу граѓаните пред влезната врата на судот, укажувајќи им усмено за потребата да ги почитуваат мерките за заштита од вирусот, поставувајќи дури и метални обрачи, како би се избегнало групирање и поблизок контакт помеѓу граѓаните. Меѓутоа и покрај тоа, судската полиција се соочува  со непослушност и несоработување на самите граѓани. Судската полиција нема овластување да преземе други подрастични мерки, ниту пак има овластување за казнување и санкционирање на граѓаните кои не ги почитуваат мерките за заштита во делот на неодржување на препорачаната дистанца. Од тука произлегува дека судот и покрај тоа што ги превзема сите расположливи мерки, сепак и граѓаните кои се обраќаат во судот треба да имаат свест за последиците од непочитување на мерките препорачани од здравствените власти кои несомнено им се познати на сите граѓани“, велат од Граѓанскиот суд за „А1он“.

Оттаму велат дека гужвата настанала поради зголемен број на граѓани кои бараат да им се издаде уверение дека не им е одземено родителското право. Тој документ е потребен за да го остварат правото на додаток за трето дете, а барањата за него се поднесуваат лично.

Би можело да ве интересира

Задолжителен тест и карантин за државјаните на Македонија при влез во Германија

63 нови случаи на Ковид-19 од 677 направени тестови, починати се шест лица

ВМРО-ДПМНЕ не гласаше, но Законот за лекови доби зелено светло, за набавка на вакцините на „Фајзер“

Габриела Димковиќ-Мишевска

610 пациенти се лекуваат во ковид центрите во Скопје и низ земјава

Катерина Павлова-Николовска

Осум нови пациенти примени во ковид центрите во Скопје во последите 24 часа

Во Македонија го нема британскиот вид коронавирус