Судија разрешен поради нестручно и несовесно вршење на функцијата

Од:

Судскиот совет на Република Северна Македонија известува дека на 357-та седница одржана денеска во постапките за утврдување на одговорност на судија/претседател на суд донесе одлука со која е утврдено нестручно и несовесно вршење на судската функција, одлука со која е изречена дисциплинска мерка писмена опомена и одлука со којa е разрешен судија од вршење на судиската функција.

Во соопштението од Судскиот совет не се именува конкретниот судија, а не се соопштуваат ни детали за тоа на кој тој начин постапил несовесно. Во образложението на одлуката се вели дека причината за разрешувањето е „нестручно и несовесно вршење на судиската функција, како и дека истовремено е донесена одлука за времено оддалечување на судијата од вршење на судиската функција до правосилно завршување на постапката.“

Како што е наведено во известувањето објавено на веб-страницата на Судскиот совет, формирани се комисии на известувачи по поднесените барања за поведување постапка за утврдување одговорност на судија/претседател на суд.

На седницата по едно барање за утврдување одговорност на судија/претседател на суд е продолжена постапката, донесена е одлука и за престанок на функцијата на судии поротници на Основен суд Прилеп и за избор на судии поротници на Основен суд Прилеп, а разгледани се и извештаите на комисиите во повторените постапки по повод конечна пресуда на Европскиот суд за човекови права во Стразбур и Советот одлучи комисиите да ги доработат извештаите по дадените насоки.

Би можело да ве интересира

Кривичниот совет при Основниот кривичен суд Скопје го уважи барањето за повторно судење на предметот „Кампања“

Ана Ололовска

Разрешена судијката Лидија Неделкова

Кристијан Ландов

Отфрлена кривичната пријава на судијката Неделкова против Здравев и два членови на Судски совет

Катерина Павлова-Николовска

Кривичниот суд во 2020 година го надминал приливот на предмети и го намалил заостатокот на нерешени предмети

Ана Ололовска

Во 2020 година поднесени 107 барања за утврдување на одговорност на судии

Жарко Настоски

Татјана Михајлова разрешена од функцијата судија, поради нестручно работење поврзано со АКМИС системот

Кристијан Ландов